Uitwisselingsproject Zweden

Na een periode van voorbereidingen en spanning was het dan eindelijk zo ver! De Zweedse leerlingen van onze partnerschool uit Uppsala, Zweden, komen voor vier dagen naar Nederland. Samen met onze derde klassers doen zij mee aan een uitwisselingsproject over klimaatverandering, mede mogelijk gemaakt door de Erasmus + beurs. De aftrap was voor het Van Kinsbergen college. 110 Zweedse leerlingen en 6 Zweedse docenten kwamen van maandag 18 november tot en met donderdag 21 november naar onze school. Ze verbleven in gastgezinnen gedurende drie nachten. Leerlingen uit klas 3 deden inhoudelijk mee aan het project, maar ook ouders/verzorgers van leerlingen uit klas 1, 2 en 4 waren zo gastvrij om een gastgezin te vormen voor onze Zweedse leerlingen.
Op maandag kwamen zij aan met twee volle bussen. We openden de dag met een verzorgde lunch. Hier kon er voorzichtig kennis gemaakt worden met onze school en leerlingen. Daarna was het tijd voor wat actie. In twee groepen gingen de leerlingen vervolgens sporten in het ‘t Huiken en de stad van Elburg in voor een fotopuzzeltocht. De Zweedse docenten kregen ondertussen een rondleiding door de stad.
Het einde van deze dag sloten we af met een heuse Meet&Eat. Ouders die als gastgezin fungeerden, namen wat te eten en drinken mee. Dit kwam allemaal op een grote tafel op het VKP te staan. Zo kon men elkaar in een prettige en veilige sfeer ontmoeten. Het is toch altijd spannend wie bij wie gekoppeld is. Nadat de ontmoetingen hebben plaatsgevonden, was het tijd om naar huis te gaan. Dat wil zeggen: je gastgezin.
Fris en fruitig vertrokken we op de tweede dag al vroeg naar Zuid-Holland. Hier kregen we een rondleiding bij en over de Maeslantkering. Een prachtig stukje architectuur die het achterliggende landschap beschermt tegen zeewater. Ook zijn we naar Kinderdijk gereden. Hier bekeken we een film en konden we molens van binnen bewonderen. Ook deze molens zorgen voor de bescherming van Nederland tegen water.
Woensdag en donderdag waren dagen dat wij inhoudelijk met het project aan de slag zijn geweest. Op school in groepjes werd er hard gewerkt. Leerlingen spraken onderling Engels en wisselden van gedachten over klimaatverandering.
Donderdagmiddag was er ruimte voor vrije tijd, alvorens de Zweedse delegatie weer huiswaarts zou keren.
In maart 2020 gaat klas 3 met hun docenten naar Zweden. In de tussen tijd wordt er hard gewerkt aan het project over klimaatverandering. In maart kan er namelijk nog samengewerkt worden, maar in april moet het eindproduct, een website, gereed zijn voor presentatie!