‘Ik heb het nog nooit gedaan dus ik denk dat ik het wel kan’

Bij deze quote denken we allemaal aan Pippi Langkous want de uitspraak wordt vaak aangehaald. De quote staat voor onbevangenheid, voor gewoon doen (ook al weet je de uitkomst niet) en voor je niet laten tegenhouden door gebrek aan zelfvertrouwen.
En het grappige is; Pippi Langkous heeft dit nooit gezegd, althans, niet exact deze zin. Waar komt dan het idee vandaan dat Pippi deze woorden ooit heeft uitgesproken? Wel, in de televisieserie gaat Pippi op een gegeven moment een piano kopen. Als Tommie haar vraagt of ze wel op die piano kan spelen, zegt ze: ‘Dat weet ik niet, want ik heb het nog nooit gedaan.’
En daarmee slaat Pippi de spijker op zijn kop. Want voordat je het hebt gedaan, kan je nooit zeggen of je iets kan of niet.
Waar we normaal gesproken geneigd zijn om te denken dat we iets níet kunnen als we het nog nooit hebben gedaan, gaat Pippi er vanuit dat we niet weten of we iets kunnen, totdat we het geprobeerd hebben.
Als school voelen wij ons om 2 redenen verwant met deze uitspraak.
Ten eerste hebben wij de overtuiging dat we kinderen de kans moeten geven te laten zien waar ze toe in staat zijn. Het onderwijsconcept Kunskapsskolan biedt ons nog meer dan voorheen de mogelijkheid deze overtuiging waar te maken.
Ten tweede heeft onze vorm van onderwijs haar oorsprong in Zweden en werken wij nauw samen met onze partnerschool in Uppsala. We zijn ervan overtuigd dat de missie en visie van Kunskapsskolan onze leerlingen èn ons team tot grote prestaties brengt. Wat voor Pippi geldt, geldt voor ons allemaal.