VKC gaat voor volledige openbare havo in Elburg

Help ons een einde aan de halve havo te maken!

 

Waarom

De regio Elburg barst van jong talent. Leerlingen die nu in groep 7 of 8 van de bassischool zitten en de grote stap naar het voortgezet onderwijs gaan maken. Als ouder ga je af op de mogelijkheden in de buurt. Je kijkt wat past bij jouw kind en zijn of haar unieke karakter en kwaliteiten.

Als Van Kinsbergen college bieden we onderwijs dat recht doet aan het talent en de interesses van je kind, dat persoonlijk voorbereidt op de kansen en uitdagingen van de  toekomst en dat je zoon of dochter helpt zichzelf te ontdekken en zelfs te overstijgen. Als openbare school zijn we bovendien een plek waar werelden samenkomen en waar elk kind zich thuis kan voelen. En daar knelt de schoen. Want op dit moment is het openbare onderwijsaanbod in de regio Elburg niet compleet voor havo-leerlingen. In de onderbouw kunnen ze op onze school terecht, maar vanaf de bovenbouw moeten ze voor een openbare havo naar Zwolle of Harderwijk.

Daarom willen we als Van Kinsbergen college een volledige openbare havo in Elburg starten. We vinden het niet logisch dat leerlingen die hier op hun plek zijn na hun derde schooljaar van school af moeten. In onze ogen is dat een onderbreking die onnodig afleidt van hun ontwikkeling. Bovendien moet een leerling langer reizen en soms ook extra kosten maken vanaf de bovenbouw. Ten slotte vinden we het belangrijk dat we zoveel mogelijk talent behouden in en aantrekken voor de regio Elburg.

“We vinden het niet logisch dat de openbare havo voor leerlingen in Elburg halverwege de schooltijd ophoudt.”


Hoe?

Het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap ziet ons voornemen als het stichten van een nieuwe school. We hebben ons initiatief daarom aangemeld bij de DUO (Dienst Uitvoering Onderwijs van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap). Hier wordt het gepubliceerd van 1 juli tot en met 15 oktober. Als er genoeg ouders zijn die ons initiatief steunen, krijgen we groen licht en mogen we verder met het stichten van de havo, die dan in het schooljaar 2023-2024 van start zou kunnen gaan. We hebben dus hulp nodig van ouders in de regio Elburg!

Je kunt het initiatief bekijken op de website van de DUO.  Hier lees je onder andere hoe je ons initiatief kunt steunen. 


Over onze school

Ken je onze school nog niet? Bekijk onze video, of neem contact op voor een kennismaking!

Veelgestelde vragen

 

Hoe kan ik helpen?

Je kunt helpen door je interesse in een volledige openbare havo kenbaar te maken op de website van de DUO. Dit werkt met een zogeheten ouderverklaring.

Wat betekent de ouderverklaring?

In Nederland kun je pas een nieuwe school starten als er genoeg belangstelling is bij ouders. Met de ouderverklaring laat je weten dat je voorstander bent van het idee. Je bent niet verplicht om je kind straks aan te melden op de nieuwe havo.

Mag elke ouder een ouderverklaring afgeven?

Een ouderverklaring voor de Van Kinsbergen havo kun je afgeven als je binnen een straal van 15 kilometer van onze school woont (zie afbeelding) en als je kind op 1 november 10, 11 of 12 jaar oud is.

Hoe geef ik een ouderverklaring?

Omdat een ouder maar 1 verklaring per kind mag afgeven en getoetst moet worden of je bevoegd bent om deze af te geven, moet je inloggen met je DigiD. Dit gebeurt op een beveiligde omgeving op de website van de DUO (Dienst Uitvoering Onderwijs van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap). Je hebt het bsn nodig van het kind voor wie je de ouderverklaring afgeeft.

Wanneer moet ik uiterlijk mijn ouderverklaring afgeven?

De sluitingsdatum is 15 oktober.

VKC heeft nu ook al havo op de site staan, hoe zit dat?

Op dit moment kunnen kinderen de eerste drie jaren openbare havo inderdaad in Elburg volgen. Als ze in de bovenbouw komen verandert dat. Dan moeten ze naar een andere school om de havo af te kunnen maken. Hoewel we goede doorlopende leerlijnen hebben met de Capellen Campus in Zwolle willen we onze leerlingen de hele havo kunnen aanbieden. We vinden dat er iets ontbreekt in Elburg als we geen volledige openbare havo kunnen bieden.

Kan ik nog meer doen om jullie te steunen?

Zeker! Vertel het om je heen. In de buurt, op feestjes, bij het sporten enz. Hoe meer ouders met kinderen van 10, 11  en 12 jaar in de regio Elburg ons steunen, hoe beter. Samen maken we het onderwijsaanbod compleet voor iedereen.

Waarom vinden jullie het belangrijk om een openbare havo in Elburg te hebben?

We willen graag een plek bieden waar iedereen welkom is, ongeacht geloofsovertuiging. Dat doen we al voor de havo onderbouw, maar zodra je doorstroomt naar de bovenbouw moet je reizen of overstappen naar een school die niet openbaar is. In de praktijk onderbreekt een leerling zijn of haar schoolloopbaan. Een onderbreking die in onze ogen afleidt van de ontwikkeling van onze leerlingen. Een leerling die graag op een openbare school wil blijven, moet uitwijken naar Zwolle of Harderwijk. De reistijd en extra kosten vinden we oneerlijk. En als laatste vinden we het belangrijk dat we zoveel mogelijk talent behouden in en aantrekken voor Elburg, nu en in de toekomst.